Közeledik az influenza szezon, még nem késő beadatni a betegséget megelőző védőoltást.


Szezononként egy védőoltással megelőzhető az influenza - amennyiben gyermeke 9 évesnél fiatalabb, és korábban még nem kapott influenza megelőző védőoltást, az első szezonban összesen két védőoltást kell beadni, és az oltások között legalább négy hétnek kell eltelni.
Receptet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen tudnak kérni.

Jelenleg egyelőre csak 3 évesnél idősebb gyermekek részére törzskönyvezett vakcina kapható Magyarországon.

A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők a szakma szabályai szerint influenza megelőzésére nem olthatók, ugyanakkor ez a korcsoport a betegség és a szövődmények szempontjából veszélyeztetett. Ezeknek a csecsemőknek a védelmét csak a velük élők (szülők, testvérek, nagyszülők), vagy őket gyakran látogatók oltásával lehet biztosítani - ezt hívjuk fészekimmunitásnak.
(Sajnos ez a fajta védelem nem teljes, hiszen más környezetben - tömegközlekedési eszközön, bevásárlóközpontban, orvosi rendelőben, stb. ugyanúgy megfertőződhetnek.)

- a várandósok különösen veszélyeztetettek az influenza szövődményeire, ezért számukra a védőoltás beadása kifejezetten fontos! Ugyanakkor, amennyiben várandós kismama kap influenza megelőző oltást, azzal nem csak őt magát, de magzatát is védjük - ezzel tudjuk a legelső influenza szezonban a 6 hónaposnál kisebbek védelmét a leghatékonyabban biztosítani.
Amennyiben várandós kismama, feltétlenül egyeztessen az influenza oltásról háziorvosával, ill. szülész-nőgyógyászával!