Új irányelv: csak a méz jó köhögésre (forrás: http://medicalonline.hu/gyerekgyogyaszat/cikk/uj_usa_beli_iranyelv__csak_a_mez_jo_kohogesre)

A náthával összefüggő gyermekkori akut köhögés kezelésére csak a méz alkalmazását javasolják az USA-ban, közölte a PharmaOnline.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2017-ben elemezték azokat a vizsgálatokat, amik a gyermekkori – náthás megbetegedésekkel összefüggő – akut köhögés csillapításának eredményességét vizsgálják meg különféle módszerekkel. A cél a korábbi, 2006-os irányelvek aktualizálása volt, írja a lap.

A kutatók hat szisztematikus review és négy intervenciós vizsgálat (n=6496) eredményeinek összegzése alapján foglalták össze ajánlásaikat – hat kérdésre adott válaszok formájában.

  1. Az acetilcisztein köhögés időtartamára kifejtett hatása: Az acetilcisztein-terápia alatt a köhögés átlagosan 6-7 nap alatt szűnik meg. Ennek ellenére a guideline aktualizálásán dolgozó szakemberek nem támogatják a hurutoldó hatóanyag alkalmazását, mivel az gyógyszeres beavatkozás(ok) nélkül is elvárható, hogy 6-7 napon belül megszűnjön a köhögés.
  2. A dekongesztánsok és antihisztaminok köhögés időtartamára való hatása: Az irodalom adatai ebben a tekintetben egymásnak ellentmondanak. Gyermekek esetében a paracetamollal, difenhidraminnal és pszeudoefedrinnel végzett vizsgálatok nem bizonyulnak hatásosnak. Ezeknek a hatóanyagoknak az alkalmazására nem fogalmaznak meg ajánlást a szakemberek.
  3. A nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagok (NSAID) alkalmazása: Az NSAID-ok a placeboval összehasonlítva nincsenek hatással a köhögés időtartamára. Ebben a vonatkozásban sem született USA-beli ajánlás.
  4. A méz köhögés időtartamára kifejtett hatása: Két vizsgálatban a méz hasonló hatással bír, mint a dextrometorfán adagolása. Másik két vizsgálat a méz placeboval szembeni hatását igazolja. Ezek alapján aguideline megújításán dolgozók javasolják a méz köhögés kezelésében való alkalmazását.
  5. A cink-terápia hatásossága a köhögés kezelésében: A felnőtteknél a cink-adagolás (napi 75 mg) a placeboval összehasonlítva jelentősen enyhíti a köhögést, különösen akkor, ha a nyomelem adagolását a tünetek jelentkezését követő 24 órán belül elkezdik. A rendelkezésre álló evidencia gyengeségét, a potenciális mellékhatásokat, illetve a náthás megbetegedések jellemzően jóindulatú lefolyását tekintve a szakemberek nem fogalmaznak meg ajánlást a cink alkalmazására vonatkozóan.
  6. köptetők és köhögéscsillapítók (brómhexin, gvajfenezin, dextrometorfán, kodein) alkalmazásának hatásosságát elemző vizsgálatok minősége meglehetősen gyenge, így ezek alkalmazására vonatkozóan sem fogalmaznak meg ajánlást az amerikai szakemberek.

A náthás megbetegedésekkel összefüggő köhögés általában önmagát korlátozó lefolyású, magától gyógyul. Az, hogy a tünetek mérséklésére ajánlanak-e, alkalmaznak-e valamilyen gyógyszeres megoldást attól is függ, hogy melyik ország irányelveit tekintjük át. Úgy tűnik, hogy a legújabb USA-beli irányelvek mindössze a méz adagolását ajánlják a közeljövőben.

Az USA-beli ajánlásokkal szemben például a németországi általános orvosok és családorvosok akut köhögés kezelésére vonatkozó DEGAM (Deutsche Gesellschaft für Allgemein- und Familienmedizin) -irányelvei a gyógyszeres terápiát is támogatják –amennyiben azt a beteg igényli.

Véleményük alapján – bár a köhögéscsillapítók terápiás hatása jellemzően nem jobb, mint a placeboé – azok alkalmazása javíthatja a betegek alvásminőségét. Hasonlóképpen, az NSAID-okat is elsősorban amiatt alkalmazhatják, hogy csillapítsák a köhögéssel összefüggő fájdalmakat (pl. fejfájás). A DEGAM-irányelvekben a dekongesztánsok alkalmazása is szerepel az orron keresztüli légzés javítása céljából.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a német irányelv számos fitoterapeutikumot is említ a köhögéses panaszok enyhítésére.