Röviden a Koronavírusról

Mi az újfajta koronavírus?

A 2019-es új koronavírus (2019-nCoV) egy új vírus, amely ugyanabba a családba tartozik mint a Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma (SARS) és a közönséges vírusos megfázás néhány típusa.

Hogyan terjed a koronavírus?

A vírus közvetlen kapcsolattal, cseppfertőzéssel terjed, például köhögéssel, tüsszentéssel, vagy a fertőzött felületek érintésével. Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi ideig él túl a vírus a felületeken, de az biztos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek is elpusztítják.

Mik az újfajta koronavírus tünetei?

A tünetek között szerepel a láz, a köhögés és a légszomj, súlyos esetekben a betegség tüdőgyulladást okozhat, valamint – nagyon ritkán – halálhoz is vezethet.

Viseljek orvosi maszkot?

A maszk viselése mások védelme érdekében akkor javasolt, amennyiben légzési tünetek alakultak ki, köhög, vagy tüsszög a beteg. Ha nincsenek ilyen tünetei, akkor nincs szükség a maszk viselésére. Amennyiben maszkot visel, használja megfelelően.
A maszk viselése önmagában nem elegendő a fertőzések megállításához, szükség van arra is, hogy gyakran kezet mossunk, eltakarjuk a szájunkat köhögés vagy tüsszentés esetén és elkerüljünk minden érintkezést influenza tüneteit mutató betegekkel.

Érinti-e az új koronavírus a gyermekeket?

Ez egy új vírus, ezért nincs elég információ arról, hogy miként érinti a gyermekeket vagy a terhes nőket. Tudjuk, hogy bármilyen életkorú emberek megfertőződhetnek a vírussal, de eddig nem számoltak be az új koronavírussal kapcsolatban gyermekek haláláról. A vírus ritka esetekben halálos, ez idáig elsősorban olyan emberek körében fordult elő, akiknek már korábban meglévő egészségügyi problémáik voltak vagy időskorúak voltak.
Szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és amint új információk állnak rendelkezésre, frissítjük az oldalt.

Mit mondanak a szakértők?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. január 30-án nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki. A Belügyminisztérium közlése szerint Magyarországon még mindig nem tudnak koronavírussal fertőzött betegekről. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a koronavírus gyors olaszországi terjedése után azt nyilatkozta, hogy a kockázat alacsonytól mérsékeltig terjed. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében.

Mik a konkrét teendők, ha úgy gondoljuk, hogy érint minket a betegség?

1., Fertőzésre gyanús esetek NE menjenek be a rendelőbe, hanem telefonon jelezzék a panaszukat és további utasításig maradjanak otthon!
2., Fertőzésre gyanús eset: hirtelen kezdődő láz és légúti tünetek: köhögés és/vagy légszomj ÉS 14 napon belül szoros kontaktusban volt fertőzött beteggel vagy érintett területen járt
3., Érintett terület aktuális listája: www.mk.gov.hu; jelenleg: Olaszországon belül Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Piedmont, ezen kívül Japán, Hongkong, Szingapúr, Kína, Irán, Dél-Korea.
4., Tudnivalók a fertőzésről: cseppfertőzéssel terjed, lappangási idő 2-14 nap, jellemzően lázzal és köhögéssel jár.
Első teendők a házi gyermekorvos értesítéséig: hasonlóan a szokványos légúti fertőzésekhez: pihenés, bő folyadék, orrtisztítás. További teendők a házi gyermekorvos utasítása szerint! A beteget NE vigyük be a rendelőbe!
5., Megelőzési lehetőségek: fertőzéssel érintett területek elkerülése, halasztható utazások elhalasztása, zsúfolt közösségek kerülése, ALAPOS, GYAKORI KÉZMOSÁS!!!
6., További gyakorlati tudnivalók:
– minden fertőzésre gyanús beteget és a diagnózis tisztázásáig a vele érintkezőket az ÁNTSZ-nek azonnal jelentenünk kell, aki karantént rendel el, tehát nyomatékosan kérjük, hogy a gyanús esetek NE jöjjenek be a rendelőbe, mert az mindannyiunk karanténba helyezését, és a rendelő bezárását jelentené, optimális esetben csak (!) 14 napra
– figyeljünk egymásra, az idősekre, akik a legsérülékenyebbek, járjunk el felelősen egymás egészsége érdekében!!

Hogyan beszéljek a gyermekemmel a koronavírusról?

A gyerekek is sokat hallanak a koronavírusról, a betegségről szóló hírek uralják a médiát és a közösségi médiát. Érdemes beszélgetni velük a témáról. Íme néhány tipp az UNICEF-től, hogy miként tegyük.
1. Hallgassuk meg őket. Valóban szeretne a gyermek erről a témáról beszélni? Teremtsünk olyan légkört, amelyben nyugodtan felteheti a kérdéseit és hagyjuk meg neki a kezdeményezést.
2. Ragaszkodjunk a tényekhez. Fontos, hogy legyünk őszinték a gyermekekhez. Magyarországon jelen pillanatban alacsony a megbetegedés kockázata, főleg a halálos megbetegedés kockázata.
3. Beszéljünk a lehetőségekről. Fontos, hogy elmondjuk a gyerekeknek, hogy mit tehetnek ők a megbetegedés ellen, például takarják el a szájukat köhögés és tüsszentés esetén, valamint gyakran mossanak kezet meleg vízzel és szappannal.
4. Legyünk tudatosak. A gyerekek fogékonyak átvenni a felnőttek véleményét, reakcióit, így fontos, hogy mindig maradjunk nyugodtak és higgadtak, valamintkövessük a híreket, a megfelelő helyről informálódjunk az eseményekkel kapcsolatban.
5. Kövessük a tanácsokat. Figyeljünk a hatóságok útmutatásaira.

Zöld szám: 06 80 277 455 06 80 277 456

Forrás: Unicef