Fontos információk az ügyeleti időben jelentkező betegségek ügyeleti ellátásával kapcsolatban

 

Gyermekének a hétvége folyamán is kialakulhat olyan betegsége, amely kapcsán egészségügyi szakember segítségére van szükség. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a gyermekorvosi ügyeletek természetesen továbbra is rendelkezésre állnak hétvégén 0-24 óráig.

 

Különösen igaz ez a speciális gyermekorvosi ügyeleti ellátásra: a gyermek fül-orr-gégészeti, gyermekszemészeti, gyermekfogászati, gyermeksebészeti, valamint a gyermektraumatológiai ügyeletekre. Ezekben az esetekben ugyanis egész Budapest ügyeleti ellátását az adott napon egy intézet végzi!

 

A leírtak alapján a jelenlegi járványügyi helyzetben különösen figyelmesnek kell lenni, hogy a koronavírus-fertőzés további terjedését megakadályozzuk. Ennek érdekében az alábbiakban leírtakat kövessék!

 

 1. Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége beteg gyermeke ellátására, HÍVJA FEL TELEFONON a lakóhelye szerint illetékes gyermekorvosi ügyeletet. A lakóhelye szerint illetékes gyermekorvosi ügyeletetek elérhetőségeiről a http://gyermeksos.hu/departments/haziorvos/ oldalon tájékozódhat.
  Az adott napon a speciális – gyermek fül-orr-gégészeti, gyermek szemészeti, gyermek fogászati, gyermeksebészeti, gyermektraumatológiai – gyermekorvosi ügyeletek elérhetőségei is ugyanitt, a http://gyermeksos.hu honlapon találhatóak meg.

 

 1. CSAK AKKOR INDULJON EL AZ ÜGYELETRE gyermekével, amennyiben akár az ügyeleti személyzettel – orvossal, diszpécserrel -, vagy a saját gyermekorvosával való egyeztetés alapján a vizsgálatot ők is indokoltnak tartják!!!

 

 1. CSAK AZZAL A GYERMEKKEL INDULJON EL ebben az esetben az ügyeletre, akivel kapcsolatban a telefonos egyeztetés alapján az orvosi vizsgálatot a szakember indokoltnak tekintette!!!

 

 1. Amennyiben az orvosi ügyelettel, vagy a saját gyermekorvosával való egyeztetés alapján indokolt a vizsgálat, egy gyermeket CSAK EGY SZÜLŐ KÍSÉRJEN az ügyeletre!

 

 1. KIFEJEZETTEN HANGSÚLYOZANDÓ, hogy a gyermeket NE A NAGYSZÜLŐ, VAGY EGY IDŐS ROKON KÍSÉRJE a gyermekorvosi ügyeletre - ez az ő védelmükben különösen fontos!

 

 1. Amennyiben gyermekét ügyeleten ellátták, majd kontrollvizsgálatot tartottak indokoltnak, erről MINDEN ESETBEN EGYEZTESSEN GYERMEKORVOSÁVAL ELŐZETESEN, tehát NE AUTOMATIKUSAN MENJEN GYERMEKORVOSA legközelebbi hétköznapi BETEGRENDELÉSÉRE!!!

 

 1. A hétvégi időszakra is igaz, hogy beteg gyermekét NE IDŐS, és/vagy KRÓNIKUS BETEG, és/vagy IMMUNRENDSZERI BETEGSÉGBEN SZENVEDŐ ROKON, ISMERŐS FELÜGYELJE!!!

 

 1. Az orvosi ügyeleteknek nem feladata a gyermek aktuális betegségétől független, receptköteles - ún. állandó - gyógyszerek felírása!!!

 

 1. Az ügyeletes gyógyszertárak elérhetőségeiről a http://gyermeksos.hu/departments/gyogyszertar/ oldal ad további információkat.

 

 

 1. március 14.

Dr. Altorjai Péter, Dr. Losonczi László, Dr. Pölöskey Péter, Dr. Tordas Dániel

alapellátó gyermekorvosok