2020 március - A ma kézhez kapott Miniszteri utasítás értelmében tájékoztatom Önöket, hogy a holnapi naptól a rendelőben, egészségügyi ellátást csak akkor végzünk, ha arra sürgős szükség miatt (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) kerül sor. Tervezett, halasztható ellátásra nincs lehetőség (pl. jogosítvány, hosszabb ideje fennálló panaszok stb.)

Sürgős szükség körébe tartozó, életet veszélyeztető állapotok és betegségek listáját a 52/2006. (XII. 28 .) EüM rendelet szabályozza.

Ide tartoznak többek között - teljesség igénye nélkül - a traumás sérülések, vérzések, vérmérgezések, egyes infektológiai helyzetek, légzési elégtelenség, akut hasi kórképek, ritmuszavarok, eszméletlenséggel járó állapotok, mérgezések,

A legtöbb kórkép ezek közül nem az alapellátó orvosokra tartozik, esetleg mentőhívást indokolnak (balesetek, és ebből adódó kórállapotok, eszméletlenség, akut nehézlégzés). Más betegségek súlyosságának, potenciális életveszélyességének megítélése pedig laikusoknak igen nehéz.

A fentiekre is tekintettel 2020.03.16-tól a panaszokat, és a megjelenés szükségességét előzetesen e-mailen, vezetékes telefonon, vagy mobiltelefonon (ez utóbbin kérem valóban indokolt esetben hívjanak, mert a megnövekedett telefonforgalom mellett nehezen lesz kivitelezhető a védekezésben folytatott egyéb aktív részvételem), amely alapján megítéljük az orvos-beteg találkozás sürgősségét. A fenti módokon mindenképpen egyeztethetnek az ellátás szükségességéről. A rendelőbe csak ezek után lehet érkezni.

Biztosan nem tartozik a fenti kategóriába
- krónikus ortopédiai, bőrgyógyászati problémák
- Felső légúti fertőzések láztalanul
- Láz 2 napon belül, egyéb tünet nélkül. 6 hónapos kor után
- Hányás, hasmenés egyéb tünet nélkül, megfelelő folyadékpótlás mellett

Mindenképpen sürgős ellátást igényel a 6 hónapos kor előtt jelentkező láz, eszméletlenség, tarkókötöttség, tudatállapot változás, nem elnyomható kiütések megjelenése a végtagokon.

A rendelő ajtaja zárva tart. A betegeket a korábbi tájékoztatásnak megfelelően egyenként engedjük a váróba.
Ha lehet foglaljanak időpontot előre a panaszok feltüntetésével!

Mivel a védőoltásokról még döntés nem született, jelenleg azt az álláspontot képviselem, hogy különösen 1,5 éves kor alatt, ha nem adjuk be az oltásokat, akkor egyéb, veszélyes betegségeket nem tudunk megelőzni. Így a tanácsadásokat korábbi bejegyzésem szerint megtartjuk! Kérem együttműködésüket!

Megértésüket köszönöm.